Rubriky
Kronika Středisko

Drakiáda

Drakiáda se tento rok uskutečnila mimořádně až 2. říjnový víkend – v neděli 8.10.2023 a ještě ke všemu jsme museli změnit místo konání. Na tradičním místě za penzionem totiž nebylo posekáno, byl tam vzrostlý porost vojtěšky. Na místě navíc probíhá přístavba dalšího bloku penzionu. 

Přesunuli jsme se tedy do trojúhelníku mezi silnici na Brno a Padochov. Prostor byl menší, než pole za penzionem, ale naštěstí jsme se vešli. Letos se, nejspíš díky těmto změnám, účastnil menší počet zájemců. (Ve stejném termínu navíc probíhala také drakiáda v Němčicích.) Přišlo pouze 23 soutěžících s doprovody. Někteří soutěžící přišli s více draky a v průběhu soutěže je střídali.

Počasí bylo větrné, což se pro pouštění draků hodí, ale někteří příchozí s tím úplně nepočítali a bylo jim po chvíli zima. Zpočátku se zdálo, že by mohlo pršet, ale naštěstí spadlo jen pár kapek a pak se to vybralo. Sluníčko se schovávalo za mraky, ale aspoň porotě při hodnocení nesvítilo do očí. 

Většině soutěžících se dříve či později podařilo své draky dostat do vzduchu. Obloha nad polem se zaplnila třepotajícími ocasy a halasem spokojených dětí. Někteří měli tak divoké draky, že se dostaly mimo kontrolu, utrhly se ze řetězu a uháněly volně oblohou  vstříc neznámým dobrodružstvím. To jejich majitele nijak nepotěšilo, naopak je to mrzelo tolik, že se vydali po jejich stopách. 

Po domluveném signálu 3 hvízdnutí na píšťalku se soutěžící seskupili na startu a čekali na verdikt poroty. S prázdnou neodcházel nikdo, každý soutěžící si odnášel alespoň propagační časopis Junáka a bonbón.

Věříme, že si pouštění draků všichni moc užili a těšíme se na vás zase za rok!